Wolfway Tobacco
H ΑΡΧΗ ΜΑΣ
Ένα σχεδόν άγνωστο χωριό στην βόρειο Ελλάδα με ένα πολύ παράξενο όνομα, κρυμμένο μέσα στα ορεινά δάση της Ξάνθης είναι για μας ο τόπος που άρχισαν όλα και όλα καταλήγουν πάλι εκεί. Λυκοδρομιο Ξάνθης. Πολλοί με ρωτούν.. Λυκοδρομιο; Υπάρχει στην Ελλάδα χωριό με τέτοιο όνομα; Υπάρχει, τους απαντώ και για μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε γιατί κάποια βιώματα μας εκεί είναι ανεκτίμητης άξιας…
Ένα καπνοχωρι στα ορεινά της Ξάνθης με έπαινο ποιότητας καλλιέργειας καπνού από τον Οργανισμό Ελληνικού Καπνού στον Χαράλαμπο Χατζηιωαννιδη το 1954, με κατοίκους προσφυγές του Πόντου και ησυχία… πολύ ησυχία… Μπορεί να πας εκεί και μένοντας κάποιες μέρες να καταλάβεις ποσό ματαιόδοξος είναι ο άνθρωπος και ότι με πολύ λίγα και απλά πράγματα μπορεί να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος..
Χρωστάμε τόσα πολλά σ’αυτόν τον τόπο που είναι αρκετά δύσκολο να τα αναφέρω ένα προς ένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν ήμασταν από εκεί δεν θα είχαμε καμία σχέση με τα καπνά ούτε φυσικά θα ασχολούμασταν με την επεξεργασία τους.
Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσαμε αρχικά να κάνουμε ήταν να δώσουμε στην εταιρία το όνομα του χωρίου μας. WOLFWAY – ο δρόμος του λύκου – ΛΥΚΟΔΡΟΜΙΟ. Μια λέξη πολύ βαριά για μας, ένα χωριό που οι κάτοικοι του μας ξέρουν από παιδιά με το όνομα του πάππου μας ένας τόπος με παράδοση στα καπνά που όταν πήραμε την απόφαση να τον συνδέσουμε με την εταιρία ξέραμε από πριν ότι τίποτα λιγότερο από το τέλειο πρέπει να φέρει το όνομα του.
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Οι τρεις ασυνήθιστες λέξεις, για καπνά στριφτού, που θα διαβάσει όποιος πάρει τις συσκευασίες των καπνών μας είναι (ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ – ΖΥΜΩΣΗ – ΠΑΛΑΙΩΣΗ). Όντως είναι ασυνήθιστο να παράγονται καπνά με χειροποίητη επεξεργασία από την πρώτη φάση μέχρι και την συσκευασία χωρίς βιομηχανική υποστήριξη και κατά την διάρκεια αυτή να περνούν από διαδικασίες ζύμωσης και παλαίωσης.
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Κρατώντας την υπόσχεση μας, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να παράγουμε καπνά όπως τότε ήταν μονόδρομος για μας η χειροποίητη επεξεργασία.
Πριν κάποιες δεκαετίες μπήκαν και στον χώρο μας τα μηχανήματα. Αυτό μαζί με την αυξανομένη ζήτηση έκανε τα εργοστάσια παράγωγης να επεξεργάζονται τον καπνό σαν ένα νεκρό υλικό. Ένα υλικό σαν όλα τα αλλά χωρίς μεταβολές και χωρίς διακυμάνσεις. Στην πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι. Ο καπνός από την αρχή μέχρι το τέλος αλλάζει ποιότητα, γεύση, άρωμα, χρώμα και υφή. Κάθε στιγμή όλο τον χρόνο και σε οποιαδήποτε φάση της επεξεργασίας πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα για να συντηρήσεις ένα φυσικό υλικό όπως ο καπνός, που μέρα με τη μέρα μεταβάλλεται. Αυτό βεβαία δεν μπορούν να το κάνουν τα μηχανήματα για λογούς παράγωγης αλλά και κόστους. Όποτε θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος σ’αυτή την μεταβολή για να έχουν σταθερή ποσότητα παράγωγης, ποιότητα, γεύση και άρωμα. Να κάνουν τον καπνό ένα νεκρό σώμα όπως έλεγαν οι παλιοί. Με την χειροποίητη επεξεργασία λοιπόν δεν καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη παράγωγη αλλά αφήνουμε τον καπνό να μας δώσει την ποιότητα του και με λίγο προσοχή στην διαδικασία παράγωγης να μας βγάλει όλα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν απόλαυση και όχι μια κακή συνηθεία.