Λίγα λόγια για τη χειροποίητη επεξεργασία του καπνού

Λίγα λόγια για τη χειροποίητη επεξεργασία του καπνού

Λίγα λόγια για τη χειροποίητη επεξεργασία του καπνού 900 400 Wolfwaytobacco.gr

Οι τρεις ασυνήθιστες λέξεις, για καπνά στριφτού, που θα διαβάσει όποιος πάρει τις συσκευασίες των καπνών μας είναι (ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ – ΖΥΜΩΣΗ – ΠΑΛΑΙΩΣΗ). Όντως είναι ασυνήθιστο να παράγονται καπνά με χειροποίητη επεξεργασία από την πρώτη φάση μέχρι και την συσκευασία χωρίς βιομηχανική υποστήριξη και κατά την διάρκεια αυτή να περνούν από διαδικασίες ζύμωσης και παλαίωσης.

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Κρατώντας την υπόσχεση μας, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να παράγουμε καπνά όπως τότε ήταν μονόδρομος για μας η χειροποίητη επεξεργασία.

Πριν κάποιες δεκαετίες μπήκαν και στον χώρο μας τα μηχανήματα. Αυτό μαζί με την αυξανομένη ζήτηση έκανε τα εργοστάσια παράγωγης να επεξεργάζονται τον καπνό σαν ένα νεκρό υλικό. Ένα υλικό σαν όλα τα αλλά χωρίς μεταβολές και χωρίς διακυμάνσεις. Στην πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι. Ο καπνός από την αρχή μέχρι το τέλος αλλάζει ποιότητα, γεύση, άρωμα, χρώμα και υφή. Κάθε στιγμή όλο τον χρόνο και σε οποιαδήποτε φάση της επεξεργασίας πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα για να συντηρήσεις ένα φυσικό υλικό όπως ο καπνός, που μέρα με τη μέρα μεταβάλλεται. Αυτό βεβαία δεν μπορούν να το κάνουν τα μηχανήματα για λογούς παράγωγης αλλά και κόστους. Όποτε θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος σ’αυτή την μεταβολή για να έχουν σταθερή ποσότητα παράγωγης, ποιότητα, γεύση και άρωμα. Να κάνουν τον καπνό ένα νεκρό σώμα όπως έλεγαν οι παλιοί. Με την χειροποίητη επεξεργασία λοιπόν δεν καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη παράγωγη αλλά αφήνουμε τον καπνό να μας δώσει την ποιότητα του και με λίγο προσοχή στην διαδικασία παράγωγης να μας βγάλει όλα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν απόλαυση και όχι μια κακή συνηθεία.

Οι φάσεις ζύμωσης και παλαίωσης του καπνού δεν διαφέρουν και πολύ με εκείνες που κάνουν οι οινοποιοί για το κρασί. Κατά την ζύμωση περνούμε καπνά διαφόρων κατηγοριών και ποικιλιών, το γνωστό στους παλιούς χαρμάνι η Blend όπως το λέμε τώρα, και μετά από δυο φάσεις βρασμού τα υγρά της κάθε ποικιλίας αναμειγνύονται με της άλλης δίνοντας τα χαρακτηριστικά που έχει ο ένας καπνός στον άλλο. Μετά από αυτό ακολουθεί η πρώτη φάση αποξήρανσης και παλαίωσης αφήνοντας τα φύλλα να αφυγραίνονται μονά τους συμφώνα με τις καιρικές συνθήκες. Διατηρούνται σε βαρέλια που καθημερινά ανακατεύουμε τα φύλλα των καπνών για να μπορούν να αναπνέουν και σταδιακά να χάνουν την υγρασία τους. Όποτε όλα τα φύλλα έχουν απορροφήσει το μείγμα των υγρών όλων των ποικιλιών καπνού και από την στιγμή που αρχίζει η αποξήρανση τους ουσιαστικά γίνεται η πρώτη ζύμωση. Υστέρα μετά το κόψιμο των φύλλων θα πρέπει ο λεπτοκομμένος καπνός να έρθει στην σωστή υγρασία προκειμένου να καπνιστεί αλλά να έχει κρατήσει όλα τα ποιοτικά στοιχειά του (Αυτό το αναφέρουμε γιατί πάντα όλα τα καπνά με υψηλά γράδα και χειροποίητη επεξεργασία αλλάζουν γεύση, άρωμα και βαρύτητα συμφώνα με το ποσοστό υγρασίας τους. Όσο πιο υγρός είναι ο καπνός τόσο περισσότερα χαρακτηριστικά έχει). Μπαίνει σε δοχεία και για ακόμα μια φορά με τις αλλαγές της θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα εκεί γίνεται μια ήπια ζύμωση αλλά και η απαραίτητη παλαίωση η ωρίμανση όπως λένε πολλοί.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 6 μήνες μέχρι να συσκευαστεί. Μέχρι τότε όμως αλλάζει, μεταφορτώνεται από κάτι καλό σε κάτι καλύτερο.

Wolfway Tobacco

Tο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής blend καπνού για στριφτό τσιγάρο & πίπα που ακολουθεί τις παλιές χειροποίητες μεθόδους επεξεργασίας καπνού.