Μπασμάς Ξάνθης – ο πιο αρωματικός καπνός του κόσμου

Μπασμάς Ξάνθης – ο πιο αρωματικός καπνός του κόσμου

Μπασμάς Ξάνθης – ο πιο αρωματικός καπνός του κόσμου 900 400 Wolfwaytobacco.gr

Τα καλύτερης ποιότητας ανατολικά καπνά φύονται στις Μεσογειακές χώρες και ωριμάζουν κυρίως τις ξηρές περιόδους χωρίς πολλές βροχές.
Μέχρι πρόσφατα καλλιεργούνταν στην Ελλάδα περί τις 80 ποικιλίες, υποποικιλίες και βιότυποι καπνών. Κάποιες από τις ποικιλές θεωρούνται παγκοσμίως εξαιρετικής ποιότητας και ένας από αυτούς είναι και ο Μπασμάς Ξάνθης.

Ο Μπασμάς Ξάνθης ανήκει στην ανατολική ή οριεντάλ ποικιλία καπνού, ο οποίος έχει μια γεύση που είναι ήπια πικάντικη, ενώ χρησιμοποιημένος σε μικρές ποσότητες, δίνει στα “αγγλικά” ή “ασιατικά” μίγματα ένα γλυκό, πικάντικο όμως χαρακτήρα.

Τα φύλλα του Μπασμά Ξάνθης έχουν μέτριο πάχος και ερυθροκίτρινο χρώμα όταν ξεραθούν. Θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας καπνός και ο πιο αρωματικός του κόσμου.

Η καλλιέργεια του Μπασμά ξεκίνα κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και απαιτεί πολύ φροντίδα και κατάλληλα διαμορφωμένο έδαφος, ώστε το φυτό να μεταφυτευτεί δύο μήνες αργότερα. Η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα ώστε τα φύλλα να μην εκτεθούν στον ήλιο και να διατηρήσουν την κατάλληλη υγρασία.

Η αποξήρανση του Μπασμά γίνεται στον ήλιο και διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτέμβρη.
Στις φυσικές μεθόδους τα φύλλα του καπνού παραμένουν σε σκιερό μέρος για 4-5 μέρες σε ειδικές αποθήκες. Το χρώμα τους αλλάζει , κιτρινίζουν και αφυδατώνονται αργά και σταδιακά. Μετά από το κιτρίνισμα τα φύλλα εκτίθενται στον ήλιο και έτσι όλη η υγρασία που έχει απομείνει χάνεται. Τα φύλλα εντελώς ξερά πλέον είναι έτοιμα για περαιτέρω κατεργασία. Μετά την αποξήρανση απομακρύνονται τα ακατάλληλα φύλλα και τα υπόλοιπα δένονται σε δεμάτια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Δεν κρύβουμε την αδυναμία μας στον Μπασμά Ξάνθης και γιαυτό τον χρησιμοποιούμε σε αρκετά από τα blends μας και συγκεκριμένα στα Wolfway Blend, Lizard Tail Black, Lizard Tail Red, Black Sea & Oriental.

Wolfway Tobacco

Tο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής blend καπνού για στριφτό τσιγάρο & πίπα που ακολουθεί τις παλιές χειροποίητες μεθόδους επεξεργασίας καπνού.